Oppsummering fra grunnkurs langtur vinter

Postet av SI Aktiv den 1. Mar 2022

Av: Anita Flovild

To representanter fra styret i SI aktiv var påmeldt ett 4-dagers kurs i vinterfriluftsliv på Hedmarksvidda med arrangøren Lengetur – Ekspedisjon for dummies i slutten av februar. 

I forkant av kurset fikk alle deltakerne mye informasjon i form av mailer, samt ett forberedende Teams møte hvor man gikk gjennom en del praktiske ting, anbefalinger vedrørende kursforberedelser (treningsforslag) og gjennomgang og plan for de ulike dagene. Alle fikk også utdelt en detaljert pakkeliste. De som ikke hadde eget utstyr kunne leie både pulk og telt, samt låne Primus osv. BUA har ofte mye turutstyr som kan lånes gratis.

 

 

Den første dagen møtte 22 stykker opp ved Måsetra kl. 10.00. Det ble tid til utstyrskontroll, forventningsavklaring, deltakerne tok på fuktsperre på føttene, pulkene ble ferdig pakket og det ble snakket om rutiner og bekledning under bevegelse. Gruppen gikk en kort tur til Stenfjellhytta hvor det ble satt opp leir. Det ble gitt mye informasjon i løpet av kurset i form av små undervisningsbolker. Noen av temaene var vinterleir, teltoppsett, teltrutiner, bruk av kart og kompass, enkel førstehjelp på tur, bekledning, dagsrutiner m.m. Vi fikk innføring i primusfyring og hvordan praktisere trygg primusfyring i telt.

Dag 2 gikk man gruppevis til Målia fra Stenfjellhytta. Det ble øvd på å gå i forskjellig typer terreng og snøtyper med pulk. Vi lærte hvordan man kan pakke smart i pulk, hvordan sette opp/ned telt, lage kuldegrop, hvordan plassere telt i forhold til evt. vind og bruke «rullemetoden» på tunneltelt. Dette viste seg å være en raskt måte og sette opp, og ta ned teltet på.I forkant av kurset hadde alle fått oppskrift på turfrokost hvor det blant annet ble brukt havgregryn, nøtter, tørket frukt og melkepulver/vann. Til lunsj og middag hadde alle deltakerne fått utdelt Real turmat. Alle hadde blitt anbefalt å ta med seg snacks, barer, småpakker med lefse, sjokolade, potetgull, nøtter osv. Drikkeposer i form av solbærtoddy, kakao m.m.). Dag 3 var det lagt opp til en lang dagsetappe. Det ble brukt tid til å praktisere det vi hadde lært av bruk om kart og kompass dagen før. Vi fikk lære hvordan man orienterer i dårlig sikt. 

Været var imidlertid veldig bra under hele kurset. Det vekslet fra ett par minusgrader til -14 på det kaldeste. Solen skinte de fleste dagene og det var stort sett stjerneklart hver natt. 

Den aller siste kvelden ble brukt sosialt rundt ett bål og de fleste hadde nok i løpet av kursdagene fått seg noen nye turvenner. Mange hadde også i løpet av de 4 dagene kjent på det å være sliten, kald, trøtt, sulten, mett, stolt, og ikke minst kjent på mestringsfølelse. Det var ett kurs med fokus på opplevelser. SI aktiv vil neste år arrangere lignende opplegg (fjellski/pulk/vintertelt) - både kortere og lengre turer. Vi ønsker dere alle velkommen til dette! I mellomtiden vil vi minne på kommende kurs 25.3 ved Pellestova. Kurset heter Treningsdag for søk og redning i snøskred.


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.