Tur/kurs i vinterfriluftsliv med ski, pulk og overnatting i telt

Postet av SI Aktiv den 27. Des 2022

Vi i SI aktiv ønsker denne vinteren å tilby kurs i samarbeid med Lengetur i februar 2023.

Kurset i vinterfriluftsliv blir ett opplegg fra fredag 03.02.23 ettermiddag til søndag 05.03.23 ettermiddag i Gausdal Vestfjell. Kurset er for deg som ønsker å prøve deg på overnatting ute og som ønsker å oppleve dette sammen med andre medlemmer i SI aktiv. Med oss på laget er 2 meget kyndige instruktører fra Lengetur, i tillegg til 2 fra styret i SI aktiv. Vi skal bruke fjellski og pulk, og vi vil lære masse underveis denne helgen. Det er lagt opp til at deltakerne skal få ett forberedelsesmøte/-kurs i forkant på 1-1,5 timer. Her vil man få svar på det man lurer på. Det vil også foreligge en meget grundig pakkeliste i god tid før selve turen.

SI aktiv har noe utstyr til utlån, men det vil også bli mulig å låne vintertelt og leie pulk gjennom Fjellpulken og Barents Outdoor. Når det gjelder mat vil vi primært bruke REAL turmat. Det er mulig å låne multifuelbrenner for de som ikke har det. Brennstoff vil ikke være inkludert. For de som leier pulk fra Fjellpulken (200 kroner for helgen, så vil dette beløpet trekkes fra om man evt. ønsker å kjøpe pulk med god rabatt etter kurset). Det vil også være slik at alle deltakerne får en god rabatt hos Fjellpulken etter kurset. 

Egenandel for SI aktiv medlemmer kun kroner 500,-

Velkommen til hyggelige opplevelser med gode kollegaer

Påmelding her

Oppdatert informasjon om turen.

Her kommer en sammenfatning av det vi snakket om i Teams møtet. Viktig å gå gjennom pakkelisten. Denne er grundig og ett supert hjelpemiddel.

 • Oppmøte på parkering på Fjelltittheugen kl. 18.00. Fint hvis de som har mulighet kan komme 30 min før slik at vi kan være litt mer effektive ved utdeling av mat, utdeling av pulker, pakking osv. 
 • Sted: Gausdal Vestfjell. Man betaler for bom og parkering (Vipps). Veibeskrivelse:  
  • Sving av E6 ved Swix på Lillehammer nord, kryss 83
  • Følg skilting mot Fv255 Gausdal
  • På Segalstad bru følger du skilting mot Espedal/Skåbu: Vestringsvegen til Øvre Svatsum, ca 35km. NB! På denne strekningen  kan det være en del telehiv 
  • Herfra følg skilting mot Langsua til vegen stopper. Bomveg med kortbetaling. 
  • GPS: Fjelltitthaugen eller Synstgardsetra, Gausdal. Om du bruker sistnevnte skal du kjøre litt lenger innover veien før du er framme
 • Mat. Alle måltider utdeles fredag ved oppmøtestedet. Middag fredag og lørdag, frokost og lunsj lørdag og søndag. Se pakkeliste for hva som kan være lurt å ta med som snacks osv.
 • På grunn av store mengder med snø i området vil vi i all hovedsak gå i kjørte løyper/scooterspor. Men vi anbefaler sterkt fjellski og kortfeller til denne turen.
 • Pulkpakking. Pakk gjerne en stor bag med nødvendige ting som du tar med inn i teltet. Alt må pakkes vanntett. Lurt å lage seg sitt eget system for å ha orden og bruke minst mulig tid til å lete i alle tingene. Skriv gjerne på pakkeposene, bruk ulike farger, merke med sportstape osv. Faste plasser på ting gjør at ting går raskere under opprigging og nedrigging av leir. Fuel og mat bør ikke pakkes i samme pose. På vinter anbefaler vi renset bensin (sportsbutikk). Til matlaging, snøsmelting og kosefyring ca. 1 ltr. pr. dag. Pakk det tyngste nederst og i bakre del av pulk.
 • Dampsperre. Trenger ikke fredag kveld, men lørdag og søndag. Se beskrivelse i pakkeliste.
 • Sovepose. Se beskrivelse pakkeliste. Damer følger T-comf. R-verdi minst 4,5. 
 • Ved start er det lurt å ikke ha på seg alt for mye klær. Det er ikke noe fordel å gå seg svett. Ha en stor god dunjakke som ligger øverst i pulken, som taes på i pauser. Når vi går på tur er det 30-45 min jobbing og så en liten pause. Dette for å holde inntaket av mat/drikke oppe. 
 • Kart. Langsua eller Espedal.
 • Vi har noen ekstra Bedding/Sleeper til utlån. Det samme gjelder vinter pegs (plugger til teltet). Ved mye vær på snaufjellet vil det være behov for å bruke alle festene. 
 • Bekledning. Ull, ull og ull. Skall: Goretex, bomull el. softshell. Dun ytterklær. Klær etter vær. Bomull egner seg ikke ved nedbør/fukt. 
 • Dekk til alle overganger som hals, håndledd, rundt livet og ved anklene. Er det derimot for varmt, er det lett å lufte ved de samme punktene.
 • Sykdommer vi som turledere må være oppmerksom på, MÅ det gis beskjed om på forhånd. 
 • Er det spørsmål før turen, skriv de gjerne inn i arrangementet på App´n Idretten Online. Det er ofte flere som lurer på det samme.
 • Vi trenger en oversikt over hvem som skal dele telt og hvem som sover alene. Send dette til Anita (95037812). 

 

På tur er det viktig å være: METT – VARM - TØRR – UTØRST

Dette oppnår vi gjennom: kunnskap, rutiner og riktig utstyr! 

På hjemmesiden til LENGETUR er det veldig mye god informasjon. Vi ønsker at dere ser på følgende filmsnutter:

PAKKING OG OPPSETT AV PULK PÅ PULKTUR                                             

TRYGG BRUK AV MULTIFUELBRENNER

FIN DO-LØSNING PÅ VINTERTUR

 I tillegg er det viktig å følge med på været: ØVRE ONGSJØEN

I tillegg er det viktig å følge med på været (YR)

Vi gleder oss til å møte dere!!!

 

Med vennlig hilsen fra SI aktiv og Lengetur

Finn Olav (SI aktiv), Anita (SI aktiv), Tor-Gunnar (Lengetur) og Ole Morten (Lengetur)
Kurs i bruk av GPS med SI aktiv

Postet av SI Aktiv den 19. Sep 2022

Kurs i bruk av GPS med SI aktiv.


Torsdag den 15. september samlet det seg en gruppe SI aktiv medlemmer på Lillehammer for opplæring i bruk av GPS. Kursleder var Henning Urdahl som tidligere har holdt kurs i bruk av kart og kompass, treningsdag for søk og redning i snøskred, samt randonee kurs.

Kurset startet med teori inne hvor alle på forhånd skulle ha lastet ned programmet Basecamp. Dette programmet brukes til å planlegge og kunne laste opp informasjon til eller fra GPS-mottakeren. Det ble ett par timer inne med teori og vi lærte hvordan selve mottakeren fungerer og praktisk bruk (ruteplanlegging, veivalg, opplasting og nedlasting til PC).

Etter hvert kjørte vi opp til Gropmarka hvor vi gikk ute i skogen mens det var dagslys. Vi vekslet på å gå først og finne frem til riktige veipunkter på GPS-mottakeren. De fleste klarte dette veldig bra! Vi ble også lurt litt rundt inne i skogen og fikk spørsmål om noen kunne peke ut hvor vi var i forhold til parkeringen.  

Senere kjørte vi litt videre og fant en gapahuk hvor vi grillet pølser mens vi ventet på at det skulle bli mørkt. Det var god stemning og koselig rundt bålet selv om det var mye vind ute. Det var godt med litt varm mat før vi igjen tok den siste økten i mørket. Hele kurset varte i 7 timer og kurslederen var tålmodig og svært kunnskapsrik. Vi lærte mye denne kvelden og vi forstod også at for at vi skal bli gode på GPS, så må vi bruke den aktivt på tur.

Takk til kursleder og deltakere som deltok på kurskvelden for engasjement og godt humørJ

Vi oppfordrer alle våre medlemmer til å komme seg ut på tur! Nå har Bedriftsidretten akkurat startet en kampanje (gå eller løpe 50 km eller 100 km på 3 uker). Se tidligere innlegg på siden her.