Pulktur i Gausdal Vestfjell

Postet av SI Aktiv den 30. Mar 2021

Fredag 19. mars la 8 sporty damer i alderen 15 – 49 år ut på ski med hver sin ganske så fullpakkede pulk fra Værskei i Gausdal Vestfjell.
Målet for turen var å utforske utendørslivet over flere dager med fjellski, telt og primus - på en måte som kunne inspirere til flere turer. Erfaringsnivået var litt ulikt; tre sprekinger i følget hadde deltatt på et lengre «overlevelseskurs» på Hedmarksvidda noen uker i forveien, noen hadde erfaring fra andre vinterturer mens enkelte var nesten ferskinger når det gjaldt teltovernatting i snø, pakking av pulk og bruk av primus.  

To ting var felles for oss alle; 1) vi hadde gledet oss i lang tid til denne helgen, 2) planlegging, og forberedelse av utstyr, pakking og ompakking hadde foregått over uker - både i hodet og utover ledige gulvflater hjemme.

Turleder Hege og de andre veteranene hadde mange gode tips og enkelte strenge formaninger; særlig påbud om gnagsårplaster, polpose og talkum var en favoritt. (For de som googler fjellutstyret «polpose» kommer nettopp dette frem; plastpose fra polet som brukes til fuktsperre i skoen– passe stor i formen og robust plastikk). Av utstyr ellers var fjellski med kortfell, gode gamasjer og tøy for å holde varmen i camp godt å ha. Tykk vintersovepose er behagelig, men to lettere soveposer gjør også jobben. Liggeunderlagene hadde høy R-faktor og de fleste hadde både luftfylt oppblåsbart og et tynnere underlag, sistnevnte var godt å ha da det oppblåsbare underlaget punkterte.  

Transportpulker og telt var flere av oss heldige å få låne av idrettslaget på sykehuset. Flere har gått med tunge sekker før, men pulk gav en helt annen opplevelse med vekten godt fordelt og uten såre skuldre.

Vi la opp til korte distanser på ski og heller fokus på livet i camp. Fredagen gikk vi fra Værskei, forbi Kroksjøen og inn til Mjogsjøen, en distanse på om lag 8 km. Der satte vi opp telt, gravde kjøkkenbenk og sittegroper, og koste oss i solnedgangen med varm drikke og turmat. Smelting av snø til drikke og matlaging ble en viktig aktivitet på vintercamp. Praten gikk livlig under stjernehimmelen mens primusene suste og vannet kokte.

Etter nedpakking av camp og mer vannkoking dagen etter gikk turen gikk videre til Skjellbreihytta og Prestkjerringa. Vindkast opp mot 19 m/s gjorde at vi var spente på campnatt nummer to. Vi fant en fin plass i le av et skogholt, og  ekstra lange teltplugger av flere varianter, fra kjøpte vinterplugger til bambuspinner og selvspikka  treplanker, gjorde at alle teltene sto imot kastene denne vindfulle natten igjennom.

Nedpakking av telt i så kraftig vind kan være en spennende opplevelse, og det var ekstra gøy å se at også denne utfordringen klarte vi bra. Med vinden i ryggen og mange erfaringer rikere- blant annet gnagsår, punktert liggeunderlag og en streikende primus- gikk turen siste dag  til Torpaveien der vi ble plukket opp av snille familiemedlemmer med bil og tilhenger. Alle var enige om at det hadde vært en strålende tur – både lærerik og sosial i god coronaavstand. Vi gleder oss allerede til neste tur!

Hilsen 

Anette Huuse Farmen
Eilen Strand Rønningen
Lillan Halsaa
Rønnaug Sulheim


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.