Til topps med SI aktiv

Postet av SI Aktiv den 7. Mai 2023

SI aktiv på toppturhelg

 

Fredag 28. april reiste en gjeng i regi av SI aktiv opp til Sognefjellshytta i Jotunheimen. Veien over fjellet åpnet samme dag og det var en opplevelse i seg selv å kjøre opp til Sognefjellshytta. Høye brøytekanter og nydelig utsikt møtte oss fredag kveld i det vi kom opp på 1400 meter over havet. Vi kom til en hytte med særegen arkitektur. En spesiell konstruksjon i limtre binder de gamle eksisterende hyttene sammen til en stor, men arkitekten har likevel klart å bevare det gamle på en god måte.

 


Alle deltakerne ble fordelt inn på ulike rom, og deretter var det tid for middag, litt informasjon fra turlederne, sjekk av utstyr og så samvær i fellesområdet. Lørdagens turmål var opprinnelig Storebjørn eller Veslbreatinden, men på grunn av bresprekker ved Storebjørn, måtte det endres.  

 

Lørdag morgen etter frokost og matpakkesmøring, var det avreise til Krossbu. Vi kjørte felles minibuss i tillegg til en varebil som fraktet alt utstyret. Etter at alle hadde blitt klare og det var tatt en kameratsjekk (testet sender/mottaker), så gikk turen opp mot Veslbreatinden (2092 moh). Været var skiftende og sikten endret seg hele tiden. Noen ganger kom det glimt av sol og da var det godt å være på tur. Vi gikk i 4,5 timer og opp til ca 1.850 meter over havet. Da var sikten blitt betraktelig dårligere og det ble tatt en avgjørelse på å snu. Sikkerheten vil alltid komme først og vi var veldig godt ivaretatt av turansvarlig Henning Urdahl som har høy kompetanse på sikkerhet og det å ferdes i fjellet.

 


Vel nede ved Krossbu så kom solen tilbake og det ble tid til å demonstrere litt hvordan man graver en snøprofil. SI aktiv har tidligere holdt kurs i sikkerhet og redning i fjellet, og hvis dette er noe ansatte ønsker at vi skal gjenta, så ta kontakt med styret!

 


Vi reiste så tilbake til Sognefjellshytta, og alle fikk seg en god dusj, noen tok seg en hvil og noen samlet seg og hadde det hyggelig før vi gikk til middag. Det var en flott gjeng vi hadde med oss på tur. Vi så omtrent bare blide ansikter og det var mye god stemning de 3 dagene vi fikk sammen. Noen reiste sammen med noen de kjente fra før, mens det var flere som reiste alene på denne turen. Dette ser vi på alle turene vi arrangerer, og hvis noen synes det kan virke skummelt å dra alene, så vil jeg oppfordre de til å prøve. Det er veldig hyggelig å dra på tur og man blir garantert inkludert i fellesskapet. Alle blir kjent med nye mennesker og det er utrolig morsomt å se at folk fra alle sykehusene samles og deler gode turopplevelser sammen.

 


Etter middag samlet alle seg og praten gikk. Mange var spente på søndagens turmål, men det var høyst usikkert på grunn av været som var spådd. Det ble derfor ikke annonsert før avreise på søndag klokken 10.00. Da hadde alle sjekket ut og fordelt seg inn i bussen. Sognefjellsveien var da blitt stengt mot vest og vi valgte etter litt rådslaging og reise mot Vinstra og inn mot Espedalen. Søndagens må ble dermed Saukampen.

 

Dette er en topp i Nord-Fron som ligger på 1659 moh. Rett ved ligger Heidalsmuen, og på selve toppen av Saukampen fikk vi 360 grader med panoramautsikt til mange kjente fjellområder.

 

Solen skinte absolutt hele tiden og det ble en fantastisk flott tur (ca 14 km) og en nydelig avslutning på hele helgen. Alle klarte seg utrolig flott på turen, selv om flere var ukjente med utstyr og konseptet med Randonee var fortsatt nytt for mange.

 

SI aktiv har en del utstyr for topptur til utlån. Dette gjorde det mulig for veldig mange av deltakerne til å prøve seg på Randonee for første gang. Noen er usikre på om de liker å gå på toppturer og det er en fin anledning å låne/leie utstyr, da dette er dyrt å kjøpe selv. 

Ønsker du å låne, ta kontakt med utstyrsansvarlig ved ditt lokale lag!

Vi i styret ønsker å takke alle deltakerne for turen og vil minne på at vi arrangerer tur på Rallarveien 17.-18. August. Vi håper at vi vil se dere alle igjen derJ Takk!

Mvh. Anita og Finn Olav
Ny samarbeidspartner - Lengetur (tuarrangør)

Postet av SI Aktiv den 7. Mai 2023

«HUSK Å HA GOD TID PÅ TUR! HUSK Å TA DEG GOD TID PÅ TUR!» 

 I LENGETUR har vi dette som motto og vårt mål er at terskelen for å bli med på våre turer eller kurs skal være så lav som mulig innenfor den kategorien turen eller kurset er i. For å oppnå dette har vi forholdsvis korte dagsetapper der det er mulig og får dermed god tid. Vi skal ikke sette noen rekorder, vi skal ikke være først framme, vi skal ikke høyest, vi skal ikke være først til å gå i noen andres fotspor. Vi skal være ute, vi skal ha det trygt, vi skal mestre og vi skal lære.

Og aller viktigst: Vi skal ha tid til å OPPLEVE.

Vårt mål er at våre deltakere skal oppleve å ha fått mye igjen for hva de har betalt. Som nevnt vil vi at terskelen skal være så lav som mulig, også økonomisk. Vi etterstreber derfor å ha så lav deltakeravgift som mulig og hvor vi har mest mulig inkludert i prisen. 

Som et ledd i samarbeidet med SI-Aktiv får alle registrerte medlemmer en introrabatt på 10% på en av våre turer eller kurs i sommersesongen ´23 eller vintersesongen ´24! (gjelder ikke turene til Børgefjell)

Hvorfor LENGETUR – ekspedisjon for dummies?

Fra 21./2-27/3-2018 var jeg alene på tur med pulk gjennom Finnmark. Målet var å være lenge ute på tur. Jeg hadde selvfølgelig lagt en plan for turen, men ingenting var låst. Jeg var også førstereis på tur med varighet over ei uke, altså en «dummie» i denne sammenhengen.

LENGE på tur + nybegynner = LENGETUR – ekspedisjon for dummies. 

Ønsket mitt var å nå ut til flere som gikk og bar på en turdrøm, og derfor gikk jeg viralt med den. Etter at turen var over hadde jeg lyst til å ta mine tanker om det å være på tur og formidle det videre til andre turglade. Ut fra det vokste tur- og kurstilbudet. Etter hvert har det vokst enda mer, og jeg har fått gleden av å knytte til meg et knippe meget gode instruktører og turledere for å sørge for at dette går rundt! Hvem disse er kan du LESE MER OM HER!

Vil du vite hvordan Finnmarks-turen gikk, kan du LESE MER her!

Mvh

Tor-Gunnar Skibakk, LENGETUR – ekspedisjon for dummies

 

VÅRE AKTIVITETER:

SOMMER 2023

 Vi er alene på markedet med konseptet «KØYE-TIL-KØYE-TUR» som vi introduserte i 2022. Vi har altså byttet ut hytter med hengekøyer. Og ikke hvilke som helst hengekøyer: Som eneste arrangør har vi avtale med norske AMOK Equipment om bruk av deres fantastiske Draumr-køye på våre turer! Og om du skulle like køya du har sovet i på turen, så får du som en ekstra bonus kjøpe den til en meget hyggelig pris etter endt tur!

Konseptet innebærer også grundig opplæring i bruk av køyene og generelt friluftsliv fra våre erfarne turledere.

Første køye-tur går til KROKSKOGEN i pinsehelga. Vi går en rundtur med utgangaspunkt fra Sundvolden. Hver kveld slår vi leir på steder med nydelig utsikt fra køya. Vi er innom Kongens utsikt, Gyrihaugen og Mørkgonga. Lengste dagsetappe er ca 11 km. LES MER HER


Køye-tur nummer to går i deres hjemfylke, og over seks dager følger vi TOTENÅSSTIEN fra Lygnasæter til Totenvika. Turen er drøye 70km lang, og dagsetappene varierer fra 9-13km og går i behagelig tempo gjennom variert skogsterreng. Fra dag tre kommer vi mer opp i høyden, og vil ha utsikt helt til Jotunheimen om været er med oss. Fra Totenvika blir vi kjørt tilbake til Lygna hvor det venter felles middag på oss! LES MER HER

For de som vil opp i fjellet er «BREHEIMEN RUNDT» en fantastisk tur! Breheimen står ikke på noen som helst måte tilbake for andre fjellområder, men er lite kjent og lite besøkt. Det gjør at vi slipper å «gå i kø» de seks dagene vi er ute. I tillegg finnes det ikke mobildekning noe sted på turen, så her får du virkelig oppleve å være helt frakoblet omverdenen. Vi overnatter i telt og på DNT-hytter. LES MER HER

I månedsskiftet juli-august reiser vi til BØRGEFJELL. Dette utrolig vakre området som for alltid vil sette spor i deg. Inne i nasjonalparken finnes det svært få spor etter mennesker, men det er et rikt dyreliv og ørreten er rødere enn noe annet sted i Norge. Vi går fra sør til nord over sju dager og overnatter i telt. Dette er også en tur helt uten kontakt med omverdenen, noe som har blitt en luksus i dag. LES MER HER (åpner for påmelding første halvdel av mai)

Vi har også turen «JOTUNHEIMEN INTRO». Her gir vi deltakerne en liten innføring i noe av det Jotunheimen har å by på: Bretur, hytte til hytte, topptur. Alt med utgangspunkt på Leirvassbu i hjertet av Jotunheimen. Her står det igjen noe før vi kan åpne for påmelding på denne turen, men fram til det kan dere LESE MER HER

VINTER 2024

Vinterprogrammet blir ikke ferdig spikret før i september ´23, men her er noe av det vi planlegger for pr nå:

INTROKURS VINTERFRILUFTSLIV på Sjusjøen er kurset for deg som er har lyst til å teste ut vintertelting i svært trygge rammer. Du får en innføring i de mest grunnleggende tipsene og triksene som vil gjøre det veldig mye tryggere og behageligere å ta en natt ut i telt vinterstid. Kurset har svært lav deltakeravgift og er godt egnet for familier. Yngste deltaker på dette kurset har vært en fireåring og eldste 74, så her er det plass til alle. LES MER HER 

Om du ønsker å lære enda mer arrangerer vi GRUNNKURS LANGTUR VINTER på Hedmarksvidda i februar. Gjennom fire dager vil du både lære og få tid til å øve på de ferdighetene og rutinene vi mener det er viktig å inneha for å kunne reise på litt lengre vinterturer. Eller bare for å bli tryggere på det å være ute på vinteren. LES MER HER

I mars planlegger vi for krysning av BØRGEFJELL med ski og pulk. Børgefjell er ikke noe mindre overveldende vinterstid. Du vil alltid tilbake dit etter en endt tur. Som alltid er dagsetappene behagelige, og med fem dager til disposisjon vil vi også klare å få en fin tur selv om det skulle bli tunge forhold. Det er noe man alltid må være forberedt på i høyfjellsområder. Turen arrangeres i samarbeid med Hi North i Mosjøen som er eneste operatør med tillatelse til å gjennomføre kommersielle turer i Børgefjell nasjonalpark på vinteren. LES MER HER 

I april er vi tilbake i deres hjemfylke: Over seks dager går vi LANGSUA RUNDT. Nok et område som fortjener mye mer oppmerksomhet enn det får. Men samtidig gjør det at vi kan gå i dager uten å treffe på andre mennesker. Vi forflytter oss med ski og pulk, og overnatter i telt. Denne turen har en løst planlagt rute, men den kan endres etter føre, vær og deltakernes ønsker. LES MER HER

Om du ønsker å holde deg oppdatert om våre turer og kurs melder du deg på nyhetsbrev HER.

 Følg oss gjerne på Instragram og Facebook: @lengeturekspedisjonfordummies